DET BØR DU UNDGÅ

På LCHF er der mange føde- og drikkevarer man bør undgå – fordi de indeholder for mange af de dårlige kulhydrater, dårligt fedt, sukker, stivelse, gluten eller gær. Heldigvis findes der et væld af fantastiske erstatninger – her kan du se hvad du kan spise og drikke i stedet:

★ GENERELT ★

SUKKER – prøv i stedet Sukrin (svarer til alm. sukker), Sukrin Gold (svarer til brun farin) eller Sukrin Melis (svarer til flormelis) – nogle bruger også stevia, dette kan dog for nogle have en bismag af lakrids.

FRUGT – vælg bær eller spis i stedet lidt gnavegrønt af agurk, peberfrugt eller broccolibuketter med en dip af mayo. Er der tale om frugt som dessert eller i kager, så vælg bær med en god klat flødeskum eller creme fraiche, som påvirker blodsukkeret i mindre grad.

DÅRLIGT FEDT – prøv i stedet ren smør og de koldpressede varianter af gode olier som f.eks. kokosolie, rapsolie og olivenolie.

LIGHT PRODUKTER – er helt udelukket på LCHF, vælg i stedet den fedeste variant baseret på gode fedtstoffer.

SODAVAND – kunstige sødemidler er som udgangspunkt ikke LCHF – er du såkaldt afhængig af cola, vælger nogle at drikke cola light i starten. Efterhånden som din krop afvænnes med sukker, vil din trang til sødt ofte forsvinde lige så stille helt af sig selv. Eller prøv vand i stedet.

ØL & ALKOHOL – begge dele indeholder mange kulhydrater – skal der hygges, er rødvin det bedste man kan drikke på LCHF.

TILSÆTNINGSSTOFFER – prøv i stedet naturlige krydderier.

SLANKEPRODUKTER – er ikke LCHF – prøv i stedet at følge LCHFs principper og lær at lytte til din krop, så du kun spiser når du er sulten og stopper når du er mæt.

MORGENMAD

FÆRDIGLAVEDE MORGENMADSPRODUKTER – de fleste færdiglavede morgenmadsprodukter er fyldt med sukker, enten naturlige sukkerarter eller kunstige sødemidler – og selv uden sukker, er indeholder de oftest både gluten, gær, stivelse og har et kulhydratindhold på mere end 5 g nettokulhydrat pr. 100 gram – prøv i stedet nogle af de mange morgenmads-idéer der findes inden for LCHF.

HAVREGRØD – prøve i stedet en af de mange grød-varianter der findes inden for LCHF.

MORGENBRØD – prøv i stedet nogle af de mange lækre LCHF brøderstatninger uden sukker, mel, gluten og gær.

BLANDINGSPRODUKTER – som f.eks. Kærgården og lignende indeholder har ofte fået tilsat tvivlsomme olier, som er varmebehandlet til ukendelighed, for ikke at forstyrre den gode smag – spis i stedet ren smør, som i varedeklarationen kun indeholder: Smør.

MARMELADE – prøv i stedet en hjemmelavet sukkerfri marmelade.

PÅLÆGSCHOKOLADE – prøv Tom’s Ekstra 70% mørk pålæschokolade.

SKYR – prøv i stedet græsk yoghurt 10% eller creme fraiche 18% – kan du ikke undvære din skyr, kan du blande fløde i så den mætter bedre.

FRUGTYOGHURT – prøv i stedet græsk yoghurt 10% eller creme fraiche 18% blendet med lidt bær og smagt til med Sukrin Gold.

MYSLI – prøv i stedet ristede eller ovntørrede græskarkerner, hørfrø og lignedne eller hakkede mandler – evt. tilsat lidt salt og/eller Sukrin Gold for at fremhæve smagen.

HONNING – indeholder en række gode ting, men er stadig sukker – du kan i stedet søde med Sukrin Gold, som mange mener har den mest autentiske søde smag.

MÆLK – prøv i stedet vand eller brug fløde som erstatning hvis det er til kaffen.

FROKOST

RUGBRØD / GROVBRØD – prøv i stedet nogle af de mange lækre brøderstatninger uden sukker, mel, gluten og gær.

AFTENSMAD

PASTA – prøv i stedet pasta af forskellige grøntsager i tynde strimler, såsom squash, kinaradise og spidskål – man kan også lave pasta af bl.a. kylling og æg.

RIS – prøv i stedet at lave ris af af forskellige grøntsager – jeg kan anbefale ris af blomkål og broccoli.

KARTOFLER – prøv i stedet kinaradise, knoldselleri, kålrabi, blomkål eller rosenkål – ovnbagte eller flødestuvet, det smager fantastisk.

RODFRUGTER – prøv de varianter med mindst kulhydrat radise, kinaradise og knoldselleri.

POMFRITTER – prøv i stedet fritter af ovnbagte grøntsager, de gode blomkålsfritter eller fathead fries.

PIZZA – prøv de forskellige gode bud på pizzabunde – bl.a. blomkålsbunden, deep pan bunden eller fathead bunden. Top med sund grøntsagssovs, ost, grønt og kød, fisk eller skaldyr.

PANERING – prøv i stedet at panere med mandelmel og/eller pofiber, evt. blandet med fintrevet parmesan – eller hak flæskesvær (uden fedtkant) til fint rasp.

MARIZENA OG MELJÆVNING – prøv i stedet at lade flødesovsen koge ind til den bliver cremet eller jævn din sovs med flødeost.

DESSERT

IS – prøv i stedet en hjemmelavet LCHF flødeis uden sukker – kan laves i et væld af smagsvarianter med både chokolade, karamel, lakrids og bær.

PANDEKAGER – prøv i stedet de gode LCHF crepes – med fyld af LCHF marmelade eller LCHF is.

KAGE – prøv i stedet en af de mange fantastiske LCHF kager uden sukker, mel, gluten og gær.

SNACKS

SLIK – prøv i stedet mørk chokolade (minimum 70%) – men vær obs på at sukkerindholdet svinger fra et mærke til et andet.

CHIPS – prøv i stedet flæskesvær, hjemmelavet ostepops eller ovntørrede chips af f.eks. squash.

DIP – prøv i stedet en hjemmerørt dip af may eller creme fraiche med lige de krydderier du bedst kan li’.

Er du i tvivl om en fødevare eller drikkevare er LCHF, så smid en kommentar herunder, og jeg vil svare bedst muligt samt opdatere listen.  Læs også Hvad er LCHF?

 Rikke

VÆRD AT VIDE
Alle opskrifter fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ er udviklet efter LCHF principperne – dvs. med et lavt indhold af kulhydrater (low carb) og et højere indhold af gode fedtstoffer (high fat) samt uden gluten, gær, sukker, stivelse og unødige tilsætningsstoffer.

LÆS OGSÅ
Hvorfor LCHF?
Det må du spise
LCHF madpyramiden
LCHF tallerkenmodellen
Min LCHF kulhydrattabel
Det har jeg i mine køkkenskabe

Du kan følge nyt fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ her:
Den oprindelige facebook gruppe – med mere end 12.500 medlemmer
Den officielle facebookside
Pinterest
Instagram
Bloglovin’