LCHF står for ’low carb high fat’ – på dansk ’få kulhydrater meget fedt’.
Det er dog efter min mening en alt for kort og ensidig beskrivelse af en livsstil, som handler om at få det bedre af det man spiser og drikker.
Under Hvorfor LCHF? kan du læse hvad det har betydet for mig at omlægge min kost til LCHF – og det er kun nogle af de fordele livsstilen giver.
Jeg har her – meget kort – listet op hvad der kendetegner LCHF. Vil du vide mere, kan jeg anbefale at du søger viden på Google eller læser nogle af de mange bøger og lægefaglige artikler der findes om LCHF.
LCHF ER MERE END VÆGTTAB
Ofte stiftes det første bekendtskab med LCHF i forbindelse med artikler og bøger om vægttab. Langt de fleste ved, at det man spiser og drikker har betydning for vægten – helt det samme fokus har det desværre aldrig haft, at en mave i balance er altafgørende for vores helbred og generelle velvære. Både fysisk og psykisk. Er man overvægtig, vil man helt naturligt tabe sig, når man begynder at spise og drikke det der er rigtigt for kroppen.
DU SPISER MINDRE AF DE DÅRLIGE KULHYDRATER
Når man spiser mindre kulhydrat beror det på, at man skærer kraftigt ned på de dårlige kulhydrater i form af sukkerarter og stivelse – og skruer op for de gode kulhydrater, som giver større og længere mæthedsfornemmelse – det bidrager samtidig til en bedre fordøjelse.
UNDGÅ KULHYDRATER I FORM AF SUKKER OG STIVELSE
Sukker genkendes let i ren form – men mange tænker ikke i lige så høj grad over det skjulte tilsatte sukker, som indgår i vores føde- og drikkevarer. Her er tale om f.eks. slik, kager, morgenmadsprodukter, frugtyoghurt, marmelade, honning, nutella, færdigbag, færdigretter, konserves, sodavand, saftevand, juice, energidrikke og smoothies.
En anden form for sukker er det naturlige sukker – som f.eks. mælkesukker (laktose) eller frugtsukker (fruktose). Rent kulhydratmæssigt sidestilles disse med almindeligt raffineret sukker – og en banan indeholder for eksempel, hvad der svarer til 12 (!) sukkerknalder.
Stivelse findes blandt andet i brød, kartofler, pasta og ris – og bliver omdannes til sukker (glukose) i blodet.
LCHF GIVER STABILT BLODSUKKER
Måske genkender du symptomerne på et ustabilt blodsukker: Træthed efter et måltid, pludselig og ustyrlig sult eller trang til sødt, rastløshed, koncentrationsbesvær, lav tolerancetærskel og pludselige vredesudbrud? Mængden af kulhydrat (også fra raffineret og naturligt sukker) har betydning for et stabilt blodsukkeret – og med et stabilt blodsukker vil du undgå alle de kendte symptomer.
LCHF ER MERE AF DET GODE FEDT
Når du skærer ned for kulhydraterne, skal kroppen have noget andet at leve af – og vælger du at skrue op for de gode fedt, vil du ikke alene opleve større og længerevarende mæthed – du vil heller ikke opleve akut sult. Der sker nemlig det, når maven er tom, at kroppen begynder at forbrænde sine reservelagre – med andre ord det overskudende fedt på kroppen.
LCHF ER UDEN TILSÆTNINGSSTOFFER
Alt der er kunstigt fremstillet er oftest kendetegnet ved navne der ikke kan udtales – på LCHF søger man at undgå kunstige tilsætningsstoffer ved så vidt muligt at gå udenom forarbejdede fødevarer.
LCHF OG VÆGTTAB
På en sukkerholdig kost foretrækker kroppen at forbrænde blodsukker først og skruer derved ned for fedtforbrændingen. Først når du ikke føder kroppen med sukker, vil den begynde at forbrænde fedt. Indtager du mere sukker end du forbrænder, vil det overskydende sukker sætte sig som fedtdepoter på kroppen. Æbleform er den farligste form for overvægt, da det betyder at fedtet sidder omkring dine indre organer.
LCHF ER GLUTENFRI KOST
Gluten er en samlet betegnelse for protein, som findes i bl.a. kornsorterne hvede, rug og byg.
Om du tåler gluten kan klarlægges af en række forskellige tests – og resultaterne kan ligge på en skala fra alt mellem at du tåler gluten til glutensensitivitet, glutenallergi, hvedeallergi og andre former for intolerance. Men gluten kan skabe rod i kroppen, uanset om du tåler det eller ej.
Gluten kan – blandt andet – medvirke til ’Leaky Gut Syndrome’, på dansk det man kalder ’Utæt tarm’. Når tarmen bliver utæt kan toksiner, mikrober og ufordøjede madpartikler slippe gennem slimhinden og direkte forårsage eller være medvirkende til en række symptomer og sygdomme – bl.a.:
- træthed, utilpashed, hovedpine og åndenød
- problemer med hukommelse og koncentration
- smerter i led/muskler og fibromyalgi
- mavesmerter, fordøjelsesproblemer, oppustet mave, diarré, irritabel tyktarm (IBS)
- allergi, astma og fødevareallergi/intolerance
- hormonelle ubalancer såsom PMS eller PCOS
- autoimmune sygdomme som lupus og psoriasis
- humørsvingninger, depression, angst, hyperaktivitet, ADD og ADHD
- hudproblemer som acne, rosacea, udslæt og eksem
- candida overvækst
- feber uden anden årsag
Andre ting end gluten kan også forårsage utæt tarm – læs mere på Google ved at søge på ’Utæt tarm’.
DET HJÆLPER LCHF OGSÅ PÅ
Folk med erfaringer fra egen krop fortæller positivt om hvordan deres kostomlægning til LCHF også har hjulpet på f.eks. diabetes, PCO/PCOS, ADD/ADHD, SCLEROSE – desværre er der ikke forsket så meget på områderne endnu, og der foreligger derfor ikke videnskabelig evidens for de gode historier. Dog kan det aldrig skade at prøve det af selv, men tal altid først med din læge eller støtteforening, da f.eks. diabetes patienter vil opleve at have brug for at regulere insulinen undervejs – i positiv retning.
VIL DU VIDE MERE
Google er en online søgemaskine, som vil bidrage dig med uendelig viden!
★ Rikke
VÆRD AT VIDE
Alle opskrifter fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ er udviklet efter LCHF principperne – dvs. med et lavt indhold af kulhydrater (low carb) og et højere indhold af gode fedtstoffer (high fat) samt uden gluten, gær, sukker, stivelse og unødige tilsætningsstoffer.
LÆS OGSÅ
Hvorfor LCHF?
Det må du spise
Det bør du undgå
LCHF madpyramiden
LCHF tallerkenmodellen
Min LCHF kulhydrattabel
Det har jeg i mine køkkenskabe
Du kan følge nyt fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ her:
Den oprindelige facebook gruppe – med mere end 12.500 medlemmer
Den officielle facebookside
Pinterest
Instagram
Bloglovin’