Jeg bliver ofte spurgt, hvad det kræver at starte op på LCHF – og det er meget forskelligt. Nogle lever LCHF i flere år, uden én eneste special-ingrediens, og spiser bare kød/grønt/fedt – og er fint tilfredse med det.
Jeg prioriterede dog fra starten at kunne spise stort set det samme som før LCHF – og det betyder også brød, kager og snacks – for jeg ønskede at LCHF skulle være en livsstil uden begrænsninger, og ikke noget som tilnærmelsesvis kunne minde om en kur.
Man finder derfor nok en del flere LCHF ingredienser i mine køkkenskabe end hos gennemsnittet – og jeg har derfor lavet en 3-delt oversigt til inspiration herunder – blå tekst er klikbare links, hvor du kan læse mere :)
DE GODE LCHF BASISVARER JEG BRUGER TIT
Dette vil mange få brug for inden for den første måned:
- Smør – 100% ren – ikke et blandingsprodukt
- Fløde 38%
- Græsk yoghurt 10%
- Creme fraiche 38%
- Ost: Fede varianter som f.eks. mozzarella, parmesan, gouda, cheddar, gorgonzola, feta og gedeost – så ren ost som muligt, med lavest muligt kulhydratindhold (max 5 g pr 100 g) og højst mulig fedtprocent
- Pålæg: Fisk (både frisk, men også tun på dåse og makrel i tomat), skaldyr, rent kødpålæg, skinke, god kvalitets(spege)pølse
- Æg
- Bacon
- Grøntsager – både friske og frosne – se de gode af slagsen i Min LCHF kulhydrattabel
- Hakkede tomater på glas/dåse
- Tomat passata – mosede tomater
- Koncentreret tomatpuré
- Kokosolie uden smag og duft – bruger jeg mest til stegning
- Kokosolie med mild smag og duft af kokos – bruger jeg mest til bagning og pandekager
- Koldpresset rapsolie eller olivenolie – dansk rapsolie smager ofte mindst igennem
- Mayonnaise – hjemmelavet eller Hellmanns – den på rapsolie, ikke soyaolie
GODT TIL BRØD, KAGER & DEN SØDE TAND
Uden disse ting ville min dagligdag blive for trist og ensformig:
- Sukrin – et naturligt sødemiddel, der søder som alm. sukker, men har 0 kcal pr. 100 gram hvor alm. sukker har over 400 kcal pr. 100 gram
- Sukrin Melis – et naturlig sødemiddel, der i udseende og brug svarer til flormelis, har dog en lidt kold smag der minder om druesukker
- Sukrin Gold – et naturligt sødemiddel, der i udseende svarer til brun farin – de fleste vælger denne Sukrin-variant, hvis de kun skal vælge én
- Sukrin FiberSirup Clear – en sund sød sirup som består af nyttige plantefibre og har en sødningsgrad på 60% i forhold til alm. sukker
- Sukrin FiberSirup Gold – er tilsat en lille mængde maltekstrakt og stevia, har en mørkere farve og en fyldig smag og sødme. Et sundere alternativ til honning og sirup, og ideel over pandekager, yoghurt, grød, is og desserter. Sødningsgraden er 1:1.
- Pofiber – smagsnautrale kartoffelfibre uden stivelsen, og derfor ok på LCHF, minder lidt om fuldkorns durummel i konsistensen og har rigtig gode bageegenskaber
- Almindelig mandelmel – af malede mandler, ikke fedtreduceret, god til f.eks. marcipan og kager
- Affedtet mandelmel – fedtreduceret og har gode bageegenskaber, er helt fintmalet som hvedemel
- Affedtet kokosmel – fedtreduceret og har gode bageegenskaber, er helt fintmalet som hvedemel
- Affedtet sesammel – fedtreduceret og har gode bageegenskaber, er helt fintmalet som hvedemel
- Kokoskrymmel – også kaldet grov kokosmel – det jeg triller mine ‘wannabe-havregrynskugler’ i
- Grøn HUSK – også kaldet loppefrøskaller eller psyllium fiber, god til bagning
- Gul FiberHusk – en fintmalet version af den grønne HUSK, god til bagning
- Nødder: Mandler, valnødder, hasselnødder, pistacienødder, macadamianødder, cashewnødder, paranødder, peanuts
- Frø og kerner: Solsikkekerner, sesamfrø, sorte sesamfrø, græskarkerner, hørfrø, chiafrø,
- Vaniljepulver – ikke at forveksle med vaniljesukker, god til meget i den søde kategori
- Tom’s Ekstra 70% mørk pålægschokolade – jeg spiser oftest 1-2 stykker på en bolle eller knækbrød om morgenen
- Mørk chokolade – min. 70% – jeg spiser fast 3 stykker hver aften som dessert i forlængelse af aftensmaden
DET JEG BRUGER LIDT MERE SJÆLDENT
Disse ting bruger jeg sjældent – enkelte ting har jeg købt og endnu ikke fundet lejlighed til at afprøve:
- Friske bær – frugt er normalvis ikke LCHF, men kan indgå på lige fod med dessert – jordbær, hindbær, blåbær, solbær, brombær – udenfor sæson kan man bruge frosne, som da vil skulle have et opkog før brug, for at undgå ‘roskildesyge’
- Afskallede hampefrø – gode i brød
- Hampemel – godt til at efterligne rugbrødssmag
- Raw cacaopulver – lidt bitre/harske
- Palmesukker – indgår i nogle LCHF kager – og er som alm. sukker, så jeg har ikke brugt det endnu – men syntes det er rart at have ‘på lager’ hvis jeg en weekend pludselig får lyst til at bage en af de ‘forbudte’ kager
- Yacon sirup – her gælder det samme som med palmesukker – det er heller ikke LCHF – men er nice to have, hvis man en dag får gæster til pandekager
- Tørrede tranebær – tørret frugt er normalt ikke LCHF, men jeg bruger indimellem en lille smule bær i f.eks. farsbrød, således at man max. får 1-2 bær pr. skive
- Tørrede goji-bær – tørret frugt er normalt ikke LCHF, men jeg påtænker at hakke 2-3 bær fint og smage dem en dag på en portion græsk yoghurt med lidt ovnristet drys af frø og kerner
- Frysetørret hindbær/blåbær – bruger jeg som pynt på kager
- Shirataki Miracle Noodles – enten er man til dem eller også er man ikke :)
HVOR KØBER MAN DET FORSKELLIGE
Mange ting kan man købe i helt almindelige dagligvarebutikker – og andre ting kan man købe i f.eks. helsekost og matas-forretninger. De ting man ikke kan skaffe lokalt, kan man med fordel købe i online-butikker.
Jeg har helt fra mit først LCHF-special-køb handlet hos www.lchfbutikken.dk, hvor jeg hver gang oplever god service og hurtig levering – og det er sådan noget kan jeg rigtig godt li’ :) Derfor har jeg benyttet LCHF Butikken lige siden. Det er nemt at handle om aftenen, når jeg har tid – jeg sparer mange kilometer til nabobyens helsekostforretning – og så tilbyder LCHF Butikken fri fragt ved køb over 600 kr. Jeg slipper hver gang for fragtudgiften, da jeg altid handler ind så jeg har et godt lille basislager – det er så ærgerligt at stå og være løbet tør for en ingrediens, hvis man pludselig finder på at bage i weekenden! Særligt pofiber, som er dejligt billigt, køber jeg altid 4-5 pakker af ad gangen.
GODE BØGER OM LCHF
Da jeg selv startede på LCHF købte jeg Jane Faerbers flotte kogebøger – og har nu disse stående i samlingen:
LCHF året rundt – af Jane Faerber
Mæt og slank med LCHF – af Jane Faerber
Mæt og glad med LCHF – af Jane Faerber
LCHF brød og kager – af Jane Faerber
Ned i vægt med LCHF – af Diana Kaiser
INDKØB VS DYREVELFÆRD, ØKOLOGI OG ØKONOMI
Dyrevelfærd, økologi og økonomi er utroligt følsomme emner, som ofte skaber større og meget heftige debatter – og det er ikke det bloggen er tiltænkt – herinde skal det handle om LCHF.
Spørgsmålene dukker dog indimellem op – og jeg vil derfor her, som det eneste sted – fortælle om min personlige holdning.
Jeg køber – om muligt – kød, æg, mælk, grønt m.m. i denne prioritetsrækkefølge:
1) Økologisk dansk
2) Økologisk udenlandsk
3) Ikke økologisk dansk
4) Ikke økologisk udenlandsk
Derudover prioriterer jeg fisk, skaldyr og kød fra 2-benede dyr fremfor kød fra 4-benede dyr – dette af sundhedsmæssige årsager.
Når jeg ikke at skriver noget om det andre steder herinde, f.eks. i opskrifterne og lignende, er det et bevidst valg.
Økologi, dyrevelfærd og lignende i samme kategori, er et personligt til- eller fravalg, som nogle gange også hænger sammen med økonomi.
Jeg syntes det er godt at have sin personlige holdning og selv have taget stilling til tingene – men af ovennævnte årsager, skriver jeg ikke i opskrifterne, at det er økologiske æg/smør/olie eller øko-kylling, øko-fisk og øko-grønt.
Min mening er generelt, at når man handler, bør man være oplyst og have taget stilling til dyrevelfærd samt til hvad det betyder for egen/familiens sundhed at undgå rester af sprøjtegifte og lignende i sit kød og grønt :)
★ Rikke
Dette indlæg indeholder affiliate links til produkter, som giver bloggen kommission, hvis du køber noget i webshoppen – prisen er stadig den samme for dig – men indtjeningen bidrager til at holde bloggen kørende, og jeg linker altid kun til produkter jeg selv bruger og kan anbefale.
VÆRD AT VIDE
Alle opskrifter fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ er udviklet efter LCHF principperne – dvs. med et lavt indhold af kulhydrater (low carb) og et højere indhold af gode fedtstoffer (high fat) samt uden gluten, gær, sukker, stivelse og unødige tilsætningsstoffer.
LÆS OGSÅ
Hvorfor LCHF?
Hvad er LCHF?
Det må du spise
Det bør du undgå
LCHF madpyramiden
LCHF tallerkenmodellen
Min LCHF kulhydrattabel
Du kan følge nyt fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ her:
Den oprindelige facebook gruppe – med mere end 12.500 medlemmer
Den officielle facebookside
Pinterest
Instagram
Bloglovin’
Skriv et svar