De som har kigget med på Instagram denne weekend, ved allerede at manden min ikke blev forkælet med kager på Valentines Day – men med frikadeller!
For det er sandt som det er sagt; Vejen til mandens hjerte går gennem maven – også herhjemme :) Men det er ikke alt – også ungerne spiser dem med største velbehag :)
Den oprindelige opskrift har jeg fra min mor, som har den fra sin mor – altså min momse – og i kærlige LCHF-hænder, er opskriften nu endt sådan her, med mere grønt, mere af det gode fedt og med lidt fibre til at holde maven i gang:
MOMSES FRIKADELLER GOES LCHF
12-14 stk afhængig af størrelsen
500 g hakket kalv og flæsk*
1 stort eller 2 små løg**
2 hele æg str. M/L
50-100 g revet ost***
1/2 tsk fint sort peber
1 tsk fint salt
2 tsk grøn HUSK
1-2 håndfulde frisk grønt****
1-1,5 dl koldpresset rapsolie til stegning*****
SÅDAN GØR DU
Løg og grønt skylles, tørres og hakkes groft. Rør derefter alle ingredienser godt sammen i en skål. Varm olien op på panden og form farsen til frikadeller med to spiseskeer – eller en stor iskugleske, hvis man som jeg godt kan li’ at nørde lidt med det :) Steg frikadellerne på begge sider ved middel varme, til de er flot gyldne og har fået en god stegeskorpe. Skru ned til middel varme, og steg videre til frikadellerne er medium faste ved tryk, vend dem evt. nogle gange undervejs.
Frikadellerne kan fint laves i god tid inden aftensmaden og holdes lune i ovnen i et ildfast fad i ovnen ved max 50 grader – ikke en højere temperatur, da de ellers bager videre og bliver en tand for faste og lidt tørre i det.
Er man ikke til ost og grønt, kan man blot undlade det – og så er opskriften fuldstændig som de gammeldaws frikadeller, som min mormor altid har lavet dem.
Server de lune deller med en god stuvet spidskål eller med en persillesovs og ovnbagte grøntsagsfritter til – enten af knoldselleri, kinaradise eller grønne bønner :)
TIP: De er perfekte til både madpakkerne og til fryseren :)
*) Alternativt kan man benytte rent hakket svinekød eller kyllingefars.
**) Jeg plejer at bruge skalotte løg eller rødløg, som er lidt mildere i smagen end almindelige gule løg.
***) Jeg har både prøvet med gouda-cheddar, mozzarella og Klovborg – alle fungerer godt, men Klovborg er klart både den billigste og mest kulhydratfattige – hvor de andre oste kan ligge på op til 4-5 g nettokulhydrat, ligger Klovborg på < 0,5 g nettokulhydrat pr 1oo gram, og jeg køber gerne en kæmpe blok og river den selv, hvilket er langt billigere end at købe revet ost. Hvis jeg bruger én håndfuld grønt, bruger jeg 50 g revet ost, og bruger jeg 2 håndfulde grønt, bruger jeg 100 g revet ost,
****) Om sommeren bruger jeg topskud af havens skvalderkål – de er mest saftige lige inden de folder sig helt ud, særligt hvis de har stået i hækkens skygge – og her i vinterhalvåret bruger jeg et bundt forårsløg i stedet. Næste gang vil jeg prøve med et par håndfulde finthakket spidskål – det tænker jeg også kunne smage dejligt!
*****) Alternativt kan man stege i olivenolie, kokosolie eller svinefedt
Opskriften er oprindeligt udgivet i ‘Mine bedste LCHF opskrifter’s facebook gruppe, og du kan læse kommentarer, spørgsmål og svar til opskriften her.
★ Rikke
Dette indlæg indeholder affiliate links til produkter, som giver bloggen kommission, hvis du køber noget i webshoppen – prisen er stadig den samme for dig – men indtjeningen bidrager til at holde bloggen kørende. Jeg linker altid kun til produkter jeg selv bruger og kan anbefale.
VÆRD AT VIDE
Alle opskrifter fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ er udviklet efter LCHF principperne – dvs. med et lavt indhold af kulhydrater (low carb) og et højere indhold af gode fedtstoffer (high fat) samt uden gluten, gær, sukker, stivelse og unødige tilsætningsstoffer.
LÆS OGSÅ
Hvorfor LCHF?
Hvad er LCHF?
Det må du spise
Det bør du undgå
LCHF madpyramiden
LCHF tallerkenmodellen
Min LCHF kulhydrattabel
Det har jeg i mine køkkenskabe
Du kan følge nyt fra ’Mine bedste LCHF opskrifter’ her:
Den oprindelige facebook gruppe – med mere end 12.500 medlemmer
Den officielle facebookside
Pinterest
Instagram
Bloglovin’
Pernille says
Åh ja, momses frikadeller! Og lækkert med fibrene! Super god inspiration og dejligt billede.
Rikke Steenbuch says
Velbekomme – ja, det er også Momses gamle fad på billedet <3
Jakob Nielsen says
Hold da op de er gode samme med dine ‘De falske flødekartofler’ *****
Rikke Steenbuch says
Lækker kombi – jeg spiser næsten altid frikadellerne til stuvet spidskål – det smager også virkelig lækkert :)